Ach, podzim. Pomalu ale jistě se z něj stává mé nejoblíbenější roční období. Byly časy, kdy jsem ho nenáviděla, pravděpodobně hlavně proto, že pro mě dlouhé roky znamenal konec prázdnin, návrat k učení a brzké vstávání do chladných tmavých rán. Můj vztah k podzimu se začal zlepšovat asi až na vysoké, ale v posledních letech je to teprve to pravé ořechové. Konečně si užívám všechny krásy, které podzim nabízí, a nahlížím na něj z úplně jiného pohledu. Po rozlítaném létě je pro mě podzim jako taková kotva, návrat domů, návrat sama k sobě… Uzemnění, přirozené zpomalení.

Podzim pro mě znamená takový nový začátek, ke kterému neodmyslitelně patří i malé osvěžení šatníku. V posledních letech se snažím zaměřovat na budování kapsulového šatníku, nenakupuju desítky trendy kousků, které mě budou bavit jen jednu sezónu. Proto se při výběru soustředím na kvalitnější a přírodní materiály, nadčasové střihy a neutrální barvy, které budu ráda nosit alespoň několik let.

Můj oblíbenec je už třetím rokem tenhle béžový kabát značky The Curated. Jsem tak ráda, že jsem do něj tenkrát investovala, protože se každý rok těším, až si ho zase obléknu. Stále vypadá jako nový (letos jsem ho poprvé dala na osvěžení do čistírny), kvalita je nepopsatelná a cena je vzhledem k materiálu velmi férová. Pokud sháníte investiční kabát, který bude zdobit váš šatník spoustu let, určitě tuhle značku doporučuji. Letos jsem si pořídila ještě šedý a za nějakou dobu se chystám i na jejich klasický camel coat.

Pokud byste sháněli nějaký hezký přechodný kabát v nižší cenové hladině, tenhle hnědý kabát z Manga je skvělý. Podšívka má ve složení 30 % vlny, takže určitě zahřeje o něco lépe, než kabáty ze 100% polyesteru. Střih je nádherný a tenhle odstín hnědé mě moc baví, navíc celkově jsem s kvalitou oblečení z Manga byla vždycky poměrně spokojená.

Každý rok se těším i na to, až začne svetrová sezóna. Letos přišla poměrně brzy, ale vůbec si nestěžuju! Do své sbírky jsem přidala tenhle šedý cardigan. Svetry z & other stories miluju a mám jich ve skříni už několik. Šedý cardigan mi chyběl, a když jsem viděla tenhle se zlatými knoflíky, nešlo odolat. Je z poloviny vlněný, obsahuje recyklovaný polyamid a musím říct, že se v něm cítím velmi příjemně.

Kdo by nemiloval proužky? V kombinaci s černými kalhotamy, trench coatem a Chanel balerínkami si vždycky připadám jako Pařížanka. Tenhle look točím každý podzim pořád dokola a asi nikdy se mi nepřestane líbit. Pruhovaný svetr je prostě jeden z těch kousků, který by v pozdimním šatníku neměl chybět.

Aby vám nové svetry a kabáty dělaly radost co nejdéle, je potřeba se o ně dobře starat. Odžmolkovač Steamery je pro mě naprostý must-have v péči o mé podzimní a zimní kousky. Stačí pár minut a oblečení zase vypadá jako nové. Zkoušela jsem odžmolkovače i od jiných značek, ale Steamery za mě obecně v péči o oblečení naprosto vede.

Už několik let si plánuju pořídit UGG mini. Ano, není to ten nejstylovější pár bot, ale jsou TAK pohodlné. A co si budeme povídat, o pohodlí a teplo jde během podzimu a zimy především. Vždycky jsem prohloupila a s koupí čekala, až bude trochu větší zima, až se všude vyprodaly. Letos jsem to radši vyřešila s předstihem a objednala jsem si je, dokud jsou dostupné všechny velikosti – a pokud si na ně brousíte zuby, doporučila bych vám udělat totéž. Vzala jsem si jejich klasickou hnědou barvu – trochu jsem se bála, aby nebyly moc oranžové, ale naštěstí barva ve skutečnosti moc neodpovídá té na fotce, je to krásná jemná hnědá.

K podzimní módě neodmyslitelně patří trench coaty. Jsou nadčasové, praktické a nikdy nevyjdou z módy. Letos jsem do svojí sbírky zařadila tenhle krátký trench coat z Arketu. Je oversized, materiál i zpracování je parádní a líbí se mi, že je prostě trochu jiný, než klasické elegantní trench coaty.

Naprostá klasika v botníku jsou černé kozačky. Vždycky jsem ráda nosila krátké chelsea boots, ale na vyšších jezdeckých botách je prostě něco speciálního a vykouzlí z každého outfitu úplně jiný look. Tyhle jsou kožené, neobsahují škodlivý chrom a na noze vypadají naprosto luxusně. Podle obrázku jsem se trochu bála, aby příliš neodstávaly, ale i na mých drobnějších nohách vypadají moc hezky.

Během chladnějších měsíců je pro mě nejvíc důležité pohodlí a teplo, což u domácího oblečení platí dvojnásob. Zároveň se ale i doma chci cítit hezky. Často doma i pracuji a sedět u počítače ve vytahaném starém oblečení prostě není to pravé ořechové. Přitom ale stačí málo a člověk se hned cítí mnohem lépe. Příjemná mikina, tepláky a kvalitní pohodlné pantofle jsou za mě perfektní domácí look, ve kterém se ale budete cítit alespoň trochu upraveně, což má pozitivní vliv jak na produktivitu, tak na váš celkový pocit.

S příchodem podzimu obvykle začínám víc číst. Mám ráda různé žánry, ale přeci jen v tomhle období trochu víc tíhnu k odpočinkové a romantické literatuře. Mezi spisovatelky, které tyhle oddechové příběhy opravdu umí, patří jednoznačně Julie Caplin. Úplně nejvíc se mi od ní líbily knížky Kavárna v Kodani, Cukrárna v PařížiHotýlek na Islandu.

Pokud jste ještě nečetli knížku Hygge, teď je ten pravý čas si ji objednat! Myslím, že i právě díky téhle knížce jsem podzim začala milovat. Moc hezký je i román Život zn. Hygge, má podobnou atmosféru, jako zmíněné knížky od J. Caplin.

Knížku Polovina Tebe jsem četla před pár měsíci a moc se mi líbila, ačkoli to není ani hygge, ani romantický příběh, myslím, že se na dlouhé podzimní večery hodí. Od stejné spisovatelky jsem si koupila i nový román Matky, do kterého se plánuju co nejdřív začíst. No a moc hezký rodinný příběh Nejhezčí dny našich životů taky doporučuju všema deseti, moc mě bavil!

Momentálně čtu knížku Za pět let, jsem zhruba v půlce a opravdu moc se mi líbí. Jsem napjatá, co se bude dít dál a jak dopadne. Navíc se odehrává v mém milovaném New Yorku.

K podzimu neodmyslitelně patří i filmy. Nedávno jsem na Instagramu sdílela, že naprosto miluju filmy z 80. a 90. let. Zbožňuju tu atmosféru, kterou mají, nostalgicky mě to vrací do dětství, protože přesně na těhle filmech jsem vyrostla a dodnes je máme všechny na VHS kazetě. Přidávala jsem okýnko, kam jste mi i vy napsali vaše oblíbené filmy, a tak jsem s vaší pomocí dala dohromady krátký seznam pro inspiraci, co hezkého si můžete během podzimních večerů pustit.

Feel-good filmy z 80./90. let:

Babyboom, Když Harry potkal Sally, Hlava rodiny, Tatínek nebo dědeček, Láska přes internet, Dům u jezera, Zatímco jsi spal, Samotář ze Seattlu, Kdopak to mluví, Svatba mého nejlepšího přítele, Velký, Notting Hill, Kudrnatá holka, Nevěsta na útěku, Pretty Woman, Cesta do Ameriky, 10 důvodů, proč tě nenávidím, Forrest Gump, Tři muži a nemluvně, Podnikavá dívka, Po čem ženy touží

Pokud byste měli náladu i na filmy s trochu smutnější atmosférou, doporučuji jeden z těhle:

Město Andělů, Podzim v New Yorku, Seznamte se – Joe Black, Osobní strážce, Duch, Moje první láska, Dlouhá cesta

A nakonec pohodové filmy, které ale vznikly až po roce 2000:

Lepší pozdě nežli později, Kate a Leopold, Stážista, Deštivý den v New Yorku, Půlnoc v Paříži, Deník princezny, Kamarád taky rád, Slečna drsňák, Listopadová romance, Návrh, Svatby podle Mary, A co když je to pravda, Krásná pokojská, Jíst, meditovat, milovat, S láskou Rosie, Ďábel nosí Pradu

Klidně můžete připsat další tipy ještě v komentářích 🙂

Další útulná aktivita, na kterou se vždycky na podzim těším, je víc vaření a pečení. Jakmile se venku začne ochlazovat, hned začnu mít chuť na husté polévky, pečenou zeleninu a koláče, které si užívám s pořádně velkým hrnkem horkého čaje. Recept na mou oblíbenou dýňovou polévku najdete tady. Určitě vyzkoušejte i tyhle jednoduché jablečno-skořicové sušenky nebo náš oblíbený makový koláč.

Většinu dne mi teď doma hoří svíčky, na procházkách s malou sbíráme kaštánky a pozorujeme, jak se každým dnem příroda mění a zbarvuje. Podzim má prostě svoje kouzlo! Jak to máte vy? Máte rádi tohle roční období?

S láskou, M.

Obsahuje aff. linky

12 comments

Reply

Ahoj Markétko, zrovna včera jsem pekla makovo švestkový koláč, který jsi ukazovala v minulém vlogu. Je vynikající a já jsem ráda za další jednoduchý recept do sbírky. 🙂 Chtěla bych se zeptat, zda bys nechtěla natočit video o tvých kabelkách – jak je vybíráš, péče o ně atd.

Reply

Ahoj, já miluji podzim a nejvíc mě na podzim baví nosit šaty víc jak v létě 😀 Kupuji si punčocháče s kašmírem a nedám na ně dopustit, jsou příjemné a teplé je to můj must have podzimu :-). Měj se moc krásně 🙂

Reply

Za mě jsou skvělý i bambusový 🙂

Reply

Miluju ❤️. A na pečení už se moc těším. Krásná inspirace 😇.

Reply

Ahoj Markét, totálne dokonalý článok na blog! Ďakujem😍 Všetky kúsky oblečenia sú nádherné, a ugg už sú na ceste domov😂 Ja si zas v tomto období veľmi rada robím masky na tvár. Neviem prečo ale takto na jeseň, keď sa zabalím do županu a dám si masku to má pre mňa také špecifické čaro 🙂

Reply

Dokonalé inšpirácie na jeseň ! Oceňujem, že si spomenula aj filmy, ktoré k dlhým jesenným večerom patria! Moja 🤍-vka Novembrová romanca!

Reply

Tímhle článkem jsi mě maximálně inspirovala! Mám to navíc úplně stejně, poslední roky a čím jsem starší, tak podzim naprosto miluju! Přesně jak píšeš, je to takové zpomalení po hektickém létu a moc si užívám tu příjemnou domácí atmosféru u zapálených svíček. Co se filmů týče, nesmí u mě chybět Harry Potter, to je pro mě taková podzimní klasika. Díky moc za tipy na knížky, spoustu z nich mě zaujalo! :))

Reply

Jeseň zbožňujem, hlavne keď môžem vytiahnúť huňaté svetre a kabáty a zachumlať sa do nich a pritom si vychutnávať teplý čaj. Super tipy po všetkých stránkach – hlavne filmy z 80/90 rokov, och neviem či je to pribúdajúcim vekom (áno pre mňa je aj 30tka strašiak), ale majú neskutočný vibe a mám pocit, že nikdy neomrzia 🙂 Budem museť vyskúšať ten makový koláč, vyzerá skvelo. Teším sa na ďalšie články a inšpirácie ja nikdy nechápem ako to všetko zvládaš.

Reply

🍁🌞🍂

Reply

Krásný článek…ano, také to tak s postupným věkem mám a podzim mě začíná dost bavit. Horší je pro mne přežít leden a únor 😀
Měj se krásně.

Reply

Ahoj Markétko, ještě si zde dovolím sdílet tento článek…
https://zena.aktualne.cz/moda/neutralni-barvy-a-minimalismus-francouzsky-styl-uz-davno-nen/r~e3e0e5d647fc11eda9eeac1f6b220ee8/
…to jsi prostě přesně Ty❣

Reply

Moc hezká inspirace. Naprosto se v těchto podzimních tipech vidím. Nádherné kousky (fashion) a velmi hezké další obrázky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.