Původně jsem tenhle článek plánovala jako takovou malou odbočku od meetupu, kolem kterého se točily všechny poslední články, a chtěla jsem vám ukázat pár posledních fotek z Paříže. Ani ve snu by mě nenapadlo, že včerejší večer budu trávit v slzách sledováním živého vysílání CBS. Úplně mě z toho bolí srdce. Samozřejmě největší štěstí je, že nikdo nezemřel a oheň se neroznesl na okolní budovy, ale kdo někdy uvnitř Notre Dame byl ví, jak neskutečné místo to je. Když jsme tam předminulou sobotu stáli, váhali jsme, jestli jít tentokrát i dovnitř (poprvé jsme katedrálu viděli jen zvenku) a jsem neuvěřitelně vděčná, že jsme šli. Atmosféra toho místa mě úplně očarovala, takže jsem z toho teď úplně hotová, ani vlastně nevím, proč mě to zasáhlo tak silně. Paříž už si toho za poslední roky prožila dost a ve vzduchu je to tam cítit, takže jen doufám, že tahle ztráta ji nakonec jen posílí a že se katedrálu podaří opravit tak, že atmosféra v ní bude stejná, ne-li ještě silnější. Omlouvám se za výjimečně trochu depresivní článek, haha, doufám, že budete mít krásný a pozitivní den! x


I was planning this post to be a nice change after all my latest posts being about the meet up and I wanted to show you a few photos I have left from Paris. I would never thought I would spend my Monday night in tears watching CBS live. My heart is hurting. Of course it’s such a blessing that nobody died and that the fire didn’t spread on the surrounding buildings, but everyone who’s ever been to Notre Dame knows how incredible this place is. When we were standing there ten days ago, we were hesitating if we should go inside this time (on our first visit in Paris we only saw the cathedral from the outside) and I’m so damn thankful we did. The atmosphere amazed me and I’m just so upset right now, I don’t even know why it hit me so hard. Paris has been through a lot in the past few years and you can feel it in the air. So I only hope that this loss will make them stronger and that they’ll be able to rebuild the cathedral the way the energy stays the same, or even gets stronger. I’m sorry for such a depressing post haha, I hope you’re gonna have a lovely and positive day! x

9 comments

Reply

O požáru v Notre Damu jsem se také dozvěděla včera večer a dost mě to zasáhlo. Sice jsem ani v Paříži jako takové ještě nebyla, ale sama si nedokážu představit, že by nám shořela například katedrála Sv. Víta. Ale jak jsi psala, hlavní je, že jsou všichni v pořádku. Francouzi se určitě semknou a opraví katedrálu stejně, jako Češi Národní Divadlo, které také zasáhl požár. Měj se. 🙂
Terainchester.blogspot.com

Reply

Paříž jsem navštívila třikrát a pokaždé jsem si neodpustila prohlídku Notre Damu. Když jsem včera zjistila, že hoří bylo mi z toho smutno. 🙁
Sledovala jsem zprávy a jsem ráda že se podařilo oheň uhasit a že nikdo nebyl zraněn. Co vím jistě že Francie je hrdý národ a že oprava Notre Damu bude velkolepá. Francouzi jsou na své památky hrdí. Notre Dame má neuvěřitelné genius loci!!!

Reply

Také jsem včera celý večer sledovala vývoj v Paříži. Když jsem se dozvěděla, že hoří Notre-Dame, měla jsem slzy na krajíčku. Tohle krásné hlavní město jsem navštívila před 5 lety poprvé a zatím naposledy.. ale v katedrále Notre-Dame jsem bohužel nebyla. ? Teď zpětně je mi to tak líto! Ale jsem ráda, že všichni jsou v pořádku a katedrálu se snad podařilo zachránit. Rekonstrukce bude dlouhá, ale určitě pak katedrála dostane jiné kouzlo. ?

Reply

Budu asi jediná kdo má takový pohled, ale je docela smutné, že přikládáme takový význam pouhé budově, která ano je sice naprosto magickým místem. Ale vůbec nám nedochází, že tohle stejné se děje s celou naší planetou ta taky hoří … ! Proč tu nikdo neoplakává a dál dělá to co dělá. A to i přesto, že nám dává znamení viz. Notr Dam…však ono se to jen tak neděje. A už vůbec se tyhle věci nedějí pro nic za nic v takovémto duchovně významném místě.
A energicky významná místa zkrátka tyto znamení dávají, a tohle lze považovat za opravdu velké znamení když to zapůsobilo na tolik lidí.
Každopádně také doufám, že se podaří dát všechno do pořádku.

Reply

Paříž byla jedna z mých snu jí navštívit a zlobím se na sebe, že jsem jí oddalovala! Doufám, že se pořádku urovná jejich politika a bude zase krásna jako dřív. Je to smutný a bolestné!

Reply

Kostely a katedrály nejsou a nemohou být místa s dobrou energií. Potvrdí vám to každý člověk který energie vidí nebo cítí a lze to odvodit taky selským rozumem. Kostely jsou navržené tak aby z lidí kteří vejdou dovnitř sály energii. Konkrétně Notre Dame byla přímo posetá skulpturami rohatých bytostí, stačí se podívat na fotky (nevím komu se to může líbit, mně to přijde děsivé a odporné). Lidem kteří mají čisté energie se v kostelech a na hřbitovech dělá zle. Trochu zapátrejte, uvidíte jak je to zajímavé a k čemu ve skutečnosti všechna náboženství světa slouží.

Reply

Myslím, že je to dost individuální a já osobně na to mám úplně jiný názor. Mě vždy prostředí kostela naprosto uklidní, cítím se tam bezpečně a harmonicky. Konkrétně v Notre Dame jsem byla až dojatá tím, jak krásně jsem se tam cítila.

Reply

Zřídka něco komentuji, ale tentokrát mi to nedá. Nemám ráda dezinformace a navíc je to můj obor (studuji doktorát z dějin umění a i z teologie nějaké znalosti mám). Hano, kde jste na takový nesmysl přišla? To je skoro na bludný balvan od skeptiků.:)
Katedrály stavěli geniální „inženýři“ jako byl např. Petr Parléř, kterému bylo něco málo přes dvacet let, když stavěl chrám sv. Víta, Vojtěcha a Václava. Byli to neskutečně pracovití a inteligentní lidé, kteří od nejútlejšího dětství rozvíjeli a zdokonalovali své znalosti, aby mohli bez sebemenší špetky techniky vystavět klenby, které nám ani po 850 letech od svého vzniku a 150 letech bez větší údržby na hlavy nepadají. My jsme v porovnání s nimi skutečně jen trpaslíci na ramenou velikánů. Katedrály jsou plné symbolů, teologické mystiky a světla. Ty obludy a parohaté bytosti, kterých se děsíte jsou jen zvenku katedrály. Proč? Protože symbolizují to zlé a ďábelské, co je ve světě a v každém z nás a co má právě zůstat venku, před vstupem do chrámu, který je očištěn vysvěcením. Zkuste si prosím přečíst něco od opata Sugera, který „stvořil“ gotiku, sv. Augustýna nebo sv. Tomáše Akvinského, ať víte aspoň trochu o čem je řeč.
Tu negativní energii a  pocity jste si sama vsugerovala. Čím míň znalostí, tím víc selských rozumů.

Reply

Tyhle vědomosti se právě nedají téměř nikde načíst, ty lze odvodit z pozorování přírody a uvědomění si principů, na kterých tento svět stojí. Opravdu to není ani o knihách ani o doktorátech, spíš o jemném citu a schopnosti v klidu odpozorovat principy stvoření. Ale kdo nechce vidět, neuvidí ani když bude mít pravdu přímo před očima, to se nedá nic dělat, každý svého štěstí strůjce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.