Když jsem plánovala článek o péči o vlasy, řekla jsem si, že by se mi líbilo vám předat trochu víc informací než jen ukázat produkty, které používám (a které jste u mě stejně už několikrát viděli). Ale protože samozřejmě nejsem žádný odborník a pečovat o svoje vlasy jsem se naučila vlastně až letos díky Welle, napadlo mě, že bych mohla vyzpovídat někoho povolanějšího, popsat vám správnou základní péči o vlasy, abyste se vyvarovali častým chybám (spoustu z nich jsem dělala i já). Zároveň se budu snažit odpovědět na vaše nejrůznější otázky, které jste mi psali na Instagram. Mockrát děkuju Janu Hájkovi, který mi věnoval 2 a půl hodiny(!) svého času, vysvětlil mi každou fázi péče o vlasy tak, abych všechny informace mohla předat dál vám a odpověděl mi na všechny vaše otázky. Tak jdeme na to! 🙂

Moje péče

Tohle je moje výbava. Používám řadu INVIGO Nutri Enrich, moje nejzákladnější péče obsahuje šampon, masku a kondicionér. Před žehlením a kulmováním používám ochranný sprej Thermal Image z řady EIMI a vlnky nebo culík fixuji lakem na vlasy ze stejné řady. Můj poměrně nový oblíbený produkt je olejíček Oil Reflections, který používám poslední dva týdny, ale zamilovala jsem se do něj okamžitě. Překrásně voní, vlasy krásně uhladí (ráda ho používám hlavně po kulmování, když vlnky rozčešu) a dodá jim lesk.


Správná péče o vlasy – krok po kroku

1.MYTÍ

Spousta z náš dělá první důležitou chybu ještě před samotným mytím vlasů tím, že je nerozčeše. Je důležité vlasy pročesat od konečků směrem ke kořínkům, česat trpělivě a vlasy netrhat. Ideální je na to tzv. paddle brush, který vlasy hezky rozčeše a zároveň je neničí jako spousta jiných hřebenů.

Po důkladném rozčesání se můžeme vrhnout na mytí. Zásadní je pochopitelně správný výběr kosmetiky, při němž byste se ideálně měli poradit s dobrým kadeřníkem. Spousta lidí se zaměří na jeden problém, ale neřeší ty další (např. koupí si šampon na barvené vlasy, ale neřeší, jestli jsou suché, poškozené, jemné..), případně si vyberou šampon, který vlasům nesedí (můžeme si myslet, že máme suché vlasy, i když jsou ve skutečnosti normální). Teď už k samotnému mytí. Vlasy je potřeba důkladně namočit. Pokud šampon pění hned, stačí jedno umytí, pokud první nános šamponu nepění, je třeba ho rozprostřít po pokožce hlavy, vmasírovat, vymýt a pak nanést vrstvu, která už určitě pěnit bude a vlasy dočistí. Pokud si vlasy myjete každý den, vždy stačí jen jedno mytí a jemná masáž pokožky. Je důležité se zaměřit právě na pokožku hlavy, není třeba dávat šampon i do délky vlasů (pokud máte nakulmované vlasy se spoustou laku, trochu šamponu použít můžete), vlasy se vyčistí při smývání šamponu z pokožky hlavy. Ještě důležitější než šampon je ale kondicionér. Struktura vlasů se vodou a šamponem otevře, kondicionér a maska je poté vyživí a uzavře. Jedním z častých mýtů je, že kondicionér zatěžuje vlasy. I v případě, že máte jemné vlasy, je potřeba ho při mytí vlasů použít, jen je třeba se zaměřit na lehčí přípravky, z portfolia Welly např. řadu Wolume Boost. Kondicionér patří hlavně na délku vlasů a konečky, neměl by se dávat na pokožku hlavy. Necháme ho působit podle návodu na obalu, některé mají působit 30 sekund, některé až 3 minuty. Po nanesení kondicionéru (to samé platí u masky) je vhodné vlasy pročesat, aby se produkt rovnoměrně rozprostřel. Opět ale opatrně, jemně a začít u konečků. Místo klasického kondicionéru můžete použít i bezoplachovou péči. Masky na vlasy mají nejsilnější regenerační schopnosti a nemusí se používat při každém mytí. U silně poškozených vlasů klidně můžete, ale obecně stačí masku použít zhruba při každém 3. – 4. mytí. Není vhodné používat masku i kondicionér najednou. Oba produkty vlasy vyživují a uzavírají, takže použití druhého produktu na vlasy, které už budou vyživené a uzavřené, je vlastně zbytečné.

2. FOUKÁNÍ & STYLING

Mokré vlasy jsou nejcitlivější a nejnáchylnější k poškození, proto je důležité s nimi zacházet opatrně. Neměly by se nijak drhnout, stačí je lehce stisknout a nechat ručník nasát vodu. Ideálně si udělat turban a nechat alespoň 5-10 minut natáhnout vlhkost do ručníku. Chodit spát s mokrou hlavou vlasům škodí! Převalováním ve spánku se můžou ničit, navíc ani vizuálně většinou ráno nevypadají dobře a je s nimi víc práce. V ideálním případě si vlasy před spaním vysušte, případně spěte v ručníku. Před samotným foukáním si vlasy opět jemně pročešte již zmíněnou technikou a vzduch z fénu do nich pouštějte tak, aby vlasy zůstaly uspořádané. Házet s nimi ze strany na stranu vám jen přidělá práci. Vlasy můžete dohladka vyfoukat opět s pomocí hladkého kartáče a je důležité začít od hlavy a postupovat směrem ke konečkům, fén by měl následovat tah kartáče. Pokud chceme vlasy foukat a zároveň tvarovat, použijeme nejvyšší teplotu, ale nižší tah, pokud chceme vlasy jen vyfoukat do hladka, můžeme nastavit nejsilnější teplotu i tah a při použití ochranného spreje vlasům nijak neublížíme. Studený vzduch je samozřejmě o něco méně škodlivý, ale foukání s ním zabere spoustu času. Vyplatí se investovat do kvalitního (ideálně profesionálního) fénu, obvykle se jeho cena pohybuje kolem 2-3 tisíc korun, může vám ale vydržet klidně celý život. Při výběru je vždy lepší sáhnout po tradiční značce. Pokud máte vlnité vlasy, nebojte se použít difuzér. Při použití správných produktů a správné techniky s jeho pomocí můžete docílit krásných přirozených vln. Je důležité s nimi při manipulaci s difuzérem nehýbat, stačí na něj jen vlasy položit. V tomhle případě je foukáme naopak od konců směrem ke kořínkům. Z péče od Welly je nejvhodnější řada Nutri Curls.

Pokud se rozhodnete po fénování vlasy vyžehlit, mám pro vás pár dalších tipů. Teplotu žehličky nastavte podle kvality a struktury vašich vlasů. Pokud je máte zesvětlené, zvolte teplotu kolem 150°C, pokud máte vlasy tmavé a silné, můžete bez problému žehlit na 200°C. Před žehlením je důležité použít ochranný sprej. Obvykle bývají dvoufázové, takže je před použitím musíme důkladně protřepat. Jedna z chyb, kterou spousta lidí dělá (já ji dodnes dělala taky) je ta, že sprej nastříká na jednotlivé pramínky vlasů a pak je škvaří v žehličce. Vlasy tím hodně trpí. Nejlepší je rozdělit si vlasy třeba do 3 sekcí, sprej rovnoměrně nastříkat, potom vlasy pročesat a lehce vyfoukat, aby produkt zaschnul. Nikdy nežehlete vlkhé vlasy, ničíte je. Po nanesení ochranného spreje z vlasů může jít při žehlení pára – to je v pořádku, jen se odpařuje voda z dvoufázového produktu, ochrana na vlasech zůstává. Pokud máte jemné vlasy, při stylingu použijte jemnější přípravky, které vám je nezatíží. Na silnější vlasy naopak můžete použít silnější fixace, různé pěny atd.

INVIGO Volume Boost – řada vhodná pro jemné vlasy

VAŠE NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY

Co dělat proti padání vlasů?
U žen je vypadávání vlasů často spojeno s hormonální nerovnováhou, často ve větší míře vypadávají při kojení. Proto je důležitá prevence – při mytí vlasů vyvíjet na pokožku tlak a používat vhodné produkty. Žádný zázračný přípravek vám padání vlasů nezastaví, ale z vnější stránky je vhodné hlavu masírovat a následně použít např. Balance Serum tonikum, které mechanicky pokožku stimuluje a k vlasům přináší víc živin. Je ale důležité se zaměřit i na vnitřní léčbu, tělu dopřávat kvalitní stravu, která mu dodá všechny potřebné vitamíny a minerály. V případě záhadné nebo velmi silné alopacie je vhodné vyhledat lékaře a zajít si na trichologii. U mužů je padání vlasů dané geneticky a dá se jen mírně zpomalit. Nezapomeňte ale na to, že denně člověku vypadne v průměru 50-100 vlasů, jedná se o normální výměnu a není třeba se kvůli tomu nijak stresovat. Často se množství vypadaných vlasů mění i podle sezóny, spoustě lidem víc padají na jaře/podzim a není to nic neobvyklého, pokud stav do měsíce-dvou zmizí. Pokud padání vlasů trvá dlouho nebo je velmi výrazné, vyhledejte pomoc lékaře.

Šampon Senso Calm – vhodný pro citlivou pokožku hlavy & tonikum Balance Serum – zklidňuje pokožku hlavy a obsahuje aktivní složky vhodné pro jemné a řídnoucí vlasy

Jak často zastřihávat konečky?
Tohle je otázka, na kterou nelze obecně odpovědět. Vždy záleží na tom, jaké máte vlasy, jak s nimi zacházíte, čemu je vystavujete. Stačí vlasy pozorovat a jakmile se vám zdá, že se konečky začínají třepit, je vhodné je zastřihnout. U někoho to může být každý druhý měsíc, u někoho každý půl rok.

Mastné vlasy – co s tím?
Obvykle je to opět záležitost spíš hormonální než mechanická. Pokožka má tendenci se víc mastit při vysazení/nasazení antikoncepce, při těhotenství, v pubertě a tak podobně. Jedním z častých mýtů je, že vlasy se přestanou mastit, když si necháte udělat melír. Když se zesvětlí, sebere se jim tím vlhkost a tuková část struktury vlasů, není to ale řešení problému. Je důležité použít vhodný šampon, z portfolia Welly je nejvhodnější Senso Calm (pro citlivou pokožku), a při mytí vlasů buďte velmi jemní, silnou masáží byste jen stimulovali produkci mazu. Maz ve vlasech ale být musí a udržuje je zdravé. Už neplatí pravidlo, že pokud si vlasy myjete každý den, ničíte je a víc se vám mastí. Obecně platí, že pokud si ráno umyjete vlasy a večer je máte mastné, jedná se o nadprodukci, která pokud trvá dlouho a stav se nelepší, je vhodné to konzultovat s lékařem a vyřešit příčinu. Pokud se vám vlasy zmastí do druhého dne, považuje se to za normální. Další mýtus se váže kolem suchého šamponu – není to náhrada klasického mytí. Jeho použití je vhodné jako záchrana nebo refresh, pudr ve spreji na sebe naváže mastnotu a nečistoty, pořád je to ale spíše stylingový produkt. Pokud máte mastnou pokožku hlavy, ale zároveň suché vlasy (což obecně bývá časté u melíru, takže je vhodné změnit způsob barvení vlasů), používejte šampon na mastné nebo citlivé vlasy na pokožku hlavy a na délku a konečky použijte hydratační péči.

Co dělat s roztřepenými konečky?
Nepomůže nic jiného než konečky zastřihnout. Žádný zázračný produkt vám konečky nezacelí, i když na to reklamy lákají často. V počátečním stádiu se dají správnou péčí lehce zatáhnout, ale je to jen otázka času. Je vhodné pravidelně zastřihovat, protože i když spousta z nás chce mít dlouhé vlasy, nikdy nebudou vypadat hezky, pokud budou od ramen roztřepené a slabé.

Je dobré používat doplňky stravy?
Celková fyzická i duševní rovnováha má vliv na vzhled a kvalitu vlasů. Pokud žijete zdravě, kvalitně jíte, pijete dostatek vody a staráte se o své tělo, doplňky stravy byste kvůli vlasům neměli potřebovat. Obecně k doplňkům stravy podporující růst vlasů buďte skeptičtí, většinou to bývá poměrně drahá záležitost a efekt nemusí mít žádný. Pokud by vám v těle chyběly živiny, které mají vliv na kvalitu vlasů, poraďte se se svým lékařem, jaké doplňky stravy by vám doporučil.

Jak teplá by měla být voda při mytí vlasů?
Měla by vám být hlavně příjemná. Je to individuální a záleží na tom, co vám vyhovuje. Vařící voda pochopitelně může být škodlivější, naopak s úplně ledovou může šampon málo pěnit. Zlatá střední cesta je asi nejideálnější, ale žádné pravidlo není. Použití ledové vody na konci mytí pro lesk vlasů je další mýtus, naopak to může být šok pro pokožku hlavy.

Je vhodné vlasy na noc splétat do copu?
Záleží na tom, co je vám příjemné. Obecně stáhnout vlasy do volnějšího culíku nebo copánku je může ochránit před mechanickým poškozením během spánku, navíc díky tomu lépe udržíte styling vlasů (např. vlnky), ale pokud raději spíte s rozpuštěnými, není to chyba.

Jak podpořit růst vlasů?
V tomto případě platí to samé, co u otázky s vypadáváním vlasů. Podpořit masážemi a vhodnou kosmetikou, případně se poradit s trichologem.

Silikony, parbeny a sulfáty. Jsou škodlivé?
Jsou to látky, se kterými je spojena spousta negativních konotací, často trochu zbytečně. Existují dva druhy silikonů. Hydrofilní, které jsou obsaženy v profesionální kosmetice a jsou rozpustné ve vodě, vlasům dodávají pružnost a lesk a jejich kvalitu neničí, a hydrofobní, které mohou být v některých přípravcích z drogérie a při dlouhodobém používání mohou kvalitu vlasů ničit. Parabeny působí antibakteriálně, zabraňují množení bakterií a zkažení produktu (bývají hlavně v kondicionérech a maskách, do kterých saháme rukou). Není prokázáno, že škodí lidskému organismu, obzvlášť v nepatrném množství, které se nachází ve vlasové kosmetice. Pokud se těmto látkám ale vyhýbáte, Wella má speciální řadu Elements, která je neobsahuje.

Řada Elements, která neobsahuje silikony, parabeny ani sulfáty

Jak mít lesklé vlasy?
Obecně je důležité o ně správně pečovat a mít je zdravé. Existují ale samozřejmě i přípravky na podporu lesku, z portfolia Welly např. Oil reflection řada, olejíčky obecně, spreje (Glam Mist). Dále je možné použít přelivy a barvy na podporu lesku.

Dá se změnit struktura vlasů?
Částečně ano, např. produkt Antifrizz na krepaté vlasy je dokáže krásně zjemnit.

Fénovat nebo nechat volně uschnout?
Nechat vlasy volně uschnout je samozřejmě šetrnější, ale poškození fénem je (při použití kvalitního fénu a kvalitní kosmetiky) úplně minimální. Nejvíc vlasy poškozuje špatná péče a špatné barvení.

Jak bojovat s lupy?
Nejprve je potřeba rozlišit citlivou pokožku a lupy. Citlivá pokožka se také může odlupovat, vypadá spíš jako prach, může svědět, být zarudlá. V tomto případě je vhodné použít zklidňující šampony, např. Senso Calm. Lupy jsou větší, průměrně 3-5 mm, někdy až 1 cm a je poměrně náročné se jich zbavit. Do šamponů proti lupům se přidává pytithion zinku, který pomáhá hubit bakterie způsobující lupy. Může se použít i tonikum proti lupům. V chronickém stádiu je vhodné vlasy mýt co nejčastěji.

Škodí vlasům česání?
Rozhodně ne víc než nechat vlasy zacuchané. Je důležité vlasy česat během péče, jak jsem popisovala výše. Česání může pomáhat k prokrvení pokožky, což může pozitivně působit na růst vlasů, ale pochopitelně je důležité vlasy netrhat a nečesat je 5 hodin denně.

Jak často si mýt vlasy?
Tak často, jak vám to vyhovuje. S kvalitními produkty klidně každý den, v dnešní době už většina má PH přizpůsobené pro pokožku hlavy.

Jsou pro vlasy dobré zábaly z kokosového oleje?
Pravděpodobně to vlasům nijak neškodí, ale z dlouhodobého hlediska olejem znemožníme přístup účinných látek do vlasů. Je lepší použít profesionální kosmetiku a normální masku. Kokosový olej rozhodně není vhodný pro jemné vlasy a po použití je důležité ho důkladně umýt šamponem.

*Tento článek vznikl ve spolupráci s Wellou <3

22 comments

Reply

Super článek Markétko, opět jsem se dozvěděla něco nového! ❤️ Hezkou podzimní neděli ?

Reply

To jsou moc ráda! ❤️ I tobě ✨

Reply

Perfektní článek!! <3

Reply

❤️❤️

Reply

Úžasný článek, Markétko! Díky! ❤️ Na tvých spolupracích miluju, že nám vždy něco předají. V dnešní době se to moc nevidí.

Reply

To mě moc těší, děkuju! ❤️

Reply

Super clanek Market! <3
Sandra

Reply

Děkuji 🙂 x

Reply

Super článek Markétko. ❤️ Ihned přeposílám mladší sestřičce, která má s vlasy problémy, a přečíst si takovéhle shrnutí jí určitě moc pomůže. ❤️❤️❤️

Reply

Děkuju, snad to bude sestřičce alespoň trochu nápomocné! ❤️

Reply

Jak se češou vlasy od konečků ke kořínkům? 🙂

Reply

Začneš u konečků a postupuješ nahoru 🙂

Reply

Ahoj Marketko,

už asi rok používam túto radu na vlasy od Welly. Začala som oranžovou ( šampon, maska, kondicioner ) a teraz pokračujem červenou. Chcem sa ťa spýtať na jednu vec. Od mojej kaderníčky mi bolo povedané, že musím vždy použiť šampon a kondicioner ( to vlastne píšeš aj ty v článku ) avšak mi vravela, že ak chcem použiť masku, musim po nej vždy použiť aj koncidioner, lebo maska vlas vie len vyživiť a nie uzatvoriť. To vraj vie len kondicioner. Ty pišeš, že v prípade použitia masky, sa dá kondicioner vynechať. Tak sa pýtam, či je to naozaj tak, nakoľko nechcem vlas zbytočne zaťažovať, ak vyslovene nemusím 🙂 Dakujem krásne za odpoved! Posielam obrovský pozdrav a obdiv zo Slovenska <3

Reply

Ahojky, já nejsem žádný odborník, každopádně Jan Hájek mi při rozhovoru řekl, že je v podstatě hloupost používat kondicionér a masku dohromady, protože oba produkty mají stejné účinky, jen maska je intenzivnější. Oba ale vlasy vyživí a uzavřou. Ale asi záleží i na konkrétních produktech, některé mohou být navrženy tak, že je potřeba použít obojí, nevím 🙂 Zkus obě varianty a uvidíš, co ti na tvoje vlasy bude připadat lepší <3 x

Reply

Článek je rozhodně dobře zpracovaný a přinosný, jen bych dodala, že se liší péče o rovné a kudrnaté vlasy. Dnes již i u nás poměrně populární Curly girl metoda má jasná pravidla pro péči o kudrnaté (vlnité vlasy). Bohužel je málo vlasových specialistů, kteří se jí v ČR věnují. Protože např. česání suchých vlasů je u kudrnatých vlasů nežádoucí a „zakázané“.

Reply

Ahoj Terez, to máš určitě pravdu, článek je zaměřený spíš na normální vlasy, péče o kudrnaté bude dost specifická. Wella má pro ně speciální řadu NUTRICURLS, kterou si hodně lidí chválí 🙂 V nějakém příštím článku bych se klidně mohla zaměřit na péči o specifický typ vlasů. xx

Reply

Úžasný článek <3 Moc se ti povedl…:) Já s Wellou nemám žádné zkušenosti, ale asi se do ní taky vrhu, až dodělám svoji kosmetiku

Reply

Děkuju moc 🙂 Určitě vyzkoušej! Snad ti bude vyhovovat stejně jako mně <3

Reply

Ahoj Markétko, tento článek se ti moc povedl. Je poučný a to se u ostatních blogerek při spolupráci s nějakou značkou moc nevidí. Děkuji za inspiraci 🙂

Reply

Dlouho jsem se rozmýšlela, jestli zkusit tuhle řadu od Welly. Shodou okolností mi těsně před vydáním tvého článku došel můj šampon od kadeřnice, ke které se v nejbližší době nedostanu. Takže jsem si objednala šampon, kondicionér a rovnou i sprej na vlasy, který by měl zamezovat krepatění vlasů, s tím mám teď bohužel poslední dobou problémy. Musím říct, že už po prvním umytí pociťuji veliký rozdíl a jsem ráda, že jsem se nechala zlákat a pořídila si nějaký produkt na tvé doporučení…asi bych to měla dělat častěji. 🙂

Reply

Super článek???

Reply

Článek super, akorát si dovolím úplně nesouhlasit s částí o vlasech. Konkrétně s obecnými doporučeními… To co jsi psala ty, je pro rovné vlasy. Spoustu z toho ale neplatí pro kudrnaté vlasy.. např. česání suchých vlasů, atd..
Jinak super, děkuji 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.