Krásné pondělí! Doufám, že máte hezký začátek nového týdne. Dneska pro vás mám slibovaný recept na jednoduchý mrkvovo-jablečný koláč. Původně to měl být jen mrkvový koláč, pak jsem přidala jablka a nakonec ještě perníkové koření, takže je to spíš takový mrkvovo-jablečný perník, haha. Vycházela jsem z tohohle receptu, koláč je bez lepku, bez rafinovaného cukru, může být i veganský, když nahradíte vajíčko.


Happy Monday! I hope you’re having a great start of the new week. I have the apple-carrot recipe for you today as I promised. It was supposed to be a carrot cake, but then I added some apples and eventually some gingerbread spices, so it’s more of a apple-carrot-gingerbread cake, haha. This recipe was my base, it’s gluten-free, refined sugar free, can be also made vegan if you use flax eggs.

Ingredience:
1 a půl hrnku pohankové mouky
1 hrnek rýžové mouky
Půl hrnku amarantové mouky (můžete použít i jiné nebo hotovou bezlepkovou směs na pečení, obecně se ale doporučuje smíchat různé druhy bzl mouky)
1 hrnek kokosového cukru (v receptu jsou 2, já dala necelý 1 a půl, protože jsem přidala sladká jablka a koláč je hodně sladký, takže příště uberu)
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
1 a půl lžičky jedlé sody
1 a půl lžičky kypřícího prášku
Špetka soli
Půl hrnku olivového oleje
1 velké vajíčko (nebo 2 menší)
Vlašské oříšky (já použila jeden 100g pytlíček)
2 nastrouhané mrkve
3-4 nastrouhaná jablka (s poměrem mrkví a jablek si můžete taky vyhrát podle toho, co máte rádi)
2 lžíce jablečného octa


Ingredients:
1 and 1/2 cups buckwheat flour
1 cup rice flour
1/2 cup amarant flour (you can use different flours or a multi-purpose GF flour, but it’s suggested to mix different kind of flours while baking)
1 cup coconut sugar (the recipe says 2, I used 1 and 1/2 because I added the apples but it’s still a bit too sweet so next time I’ll use less)
1 tsp cinnamon
1 tsp gingerbread spices
1 and 1/2 tsp baking soda
1 and 1/2 tsp baking powder
Pinch of salt
1/2 cup olive oil
1 big egg (or 2 small ones)
Wallnuts (I used 100g)
2 grated carrots
3-4 grated apples (you can also mix it up according to your liking)
2 tbsp apple cider vinegar

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Připravte si plech na koláč, já ho dělala v klasické dortové formě, okraje jsem vymazala a na spodní část dala pečící papír.

V míse smíchejte mouku, cukr, sodu, kypřící prášek, skořici, perníkové koření a sůl. Do směsi pak přidejte vajíčko, olej, nastrouhaná jablka, mrkev, jablečný ocet, kousky vlašských oříšků a vše dobře smíchejte.


Preheat the oven to 180 degrees Celsius. Prepare the baking trey, I used the classic cake one, I put a baking paper to the bottom and used olive oil + flour for the edges.

Mix the flour, sugar, baking soda, baking powder, cinnamon, gingerbread spices and salt in a bowl. Then add the egg, olive oil, apples, carrots, apple cider vinegar and chopped walnuts. Mix it well.

Těsto vložte na plech a dejte do trouby na cca 35 minut. V průběhu kontrolujte pomocí dřevěné špejle. Koláč má být vláčný, ale dejte pozor na to, aby bylo uprostřed těsto opravdu upečené.

Vyndejte koláč z trouby, nechte ho vychladnout a můžete podávat! Já ho tentokrát ničím nezdobila, ale myslím, že si s tím můžete hezky vyhrát, přidat nějakou polevu, nahoře ozdobit jablíčky nebo oříšky.. Fantazii se meze nekladou 🙂


Divide the batter evenly to the trey and bake for approximately 35 minutes. Check the cake in between with a toothpick, it should come out clean. The cake is supposed to be a bit wet, but make sure it’s baked well in the middle.

Put it out of the oven, let it cool and it’s ready to be served! I didn’t make it pretty this time, but I think you can play with it, add some frosting, apples or nuts to the top..

Já jsem na něj namazala arašídové máslo, posypala skořicí a nakonec jsem pak ještě přidala čerstvé maliny. Výborná kombinace!


I put some peanut butter on top, sprinkled it with some more cinnamon and also added some fresh raspberries. Such a good combo!

Dobrou chuť <3

11 comments

Reply

Vypadá úžasně, budu ho muset vyzkoušet – děkujeme za recept! :))

Reply

<3

Reply

Moc děkujeme za recept, jen ještě poprosím, strouhala si jablíčka a mrkev na jemno nebo na hrubo? ☺️

Reply

Na jemno! :-*

Reply

Děkujiii ❤️❤️

Reply

Krásné pondělí, koláč vypadá nádherně, skoro jen takhle z fotek cítím takovou tu perníkovo-jablečnou, no zkrátka podzimní, vůni, co musel mít. Zajímalo by mě ale, jestli někde v propadlišti internetu existuje recept na veganský jablečný koláč bez cukru, třeba s banánem. Už dlouho se takový pokouším najít a neúspěšně, experimentovat se trochu bojím. Ale zkusím se možná inspirovat tím tvým a něco uplácat 🙂

Reply

Tyyyyyjo, tak tohle musím upéct. To zni úplně božsky a v kombinaci s arašídovým maslem….oooo to bude nebíčko v papulce. Ja si vždy dávám arašídové na kakaovou buchtu a to je úplně nej. Takže tady to bude určitě vynikající. Děkuju za recept. Měj krásný zbytek večera

Reply

Právě jsem dopekla, tak jsem na něho zvědavá. 🙂 Voní nádherně, děkujeme za recept. 🙂 Trošku jsem si teda pozměnila mouky, ale snad bude dobrý . Jinak včera jsme měli dýňovou polévku a s tím kokos. mlékem a zázvorě je boží. Určitě budu dělat častěji. 🙂

Reply

Markétko vypadá to skvěle a určitě vyzkouším stejně jako i předešlé recepty ?. Vždy nám moc chutná. Těším se na další ?
Měj se krásně❣️

Reply

Dnes jsem koláč pekla a je naprosto úžasný! Provoněl celý dům (ta skořicová vůně je prostě top) a je skvělé, že je zdravý a tak výborný :-))

Reply

Ahoj Markétko, chtěla bych se zeptat: Myslíš, že je jedno, jaký typ mouky použiju? V tom smyslu, že ve zdravé výživě jsem našla rýžovou polohrubou, hladkou, celozrnnou, totéž platí pro pohankovou… Recept vypadá báječně, ale nejsem tak zběhlá v kuchyni a už vůbec ne v receptech jako je tento. Tak bych chtěla udělat všechno správně. 🙂 Měj se krásně! Nikol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.